DISTICO URBINATE
Distico su un vizietto urbinate:
Perché Turin inciampa anca ti
spill?
Perché, quand' en è cott, è sempre brill.
Tonino
Urbino 2006
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RESTAURI NOBILISSIMI E DELICATI
(Prima parte)
El
Duca d’Urbin artorna da Pisa;
c’è
gitt per curass l’artrit e la gotta.
I
hann levat la feraglia e la divisa,
le
bragh, le mutand, le cals, la canotta.
L'hann
àrciaplat ben: sta in pied e galoppa;
i
hann mess un occh' fint, al post de cla toppa.
Mo
dop i hann trovat qualch' altre malann:
costicc' incrinate, na gamba piò corta ...
. .
. un altre cosult: i arleven i pagn,
l'arfascen
ben ben, avisne la scorta:
"Starete col Duha, habbiate pazienza,
'hé
non sarà breve la honvalescenza”.
Prò
el ricover en è gratis
manca per Su' Maiestatis;
e,
al moment de paghè 'l cont,
Prova, el Duca, a fe' 'l fint tont;
stracia subbit la fatura
sa
'n discors de sta natura:
"Suffìciunt, messeri, triginta picciòli,
per
ben compensare la vostra opra santa?”.
(Fedrich è 'n gran
rosp,
e dič ch' cià quei
soli).
Cum summa fatica,
poss davne quaranta”.
“Messere lo Duha”,
rispondne i Toscàni,
“Hosì ci trattate da
poveri hani.
Il hosto rehale l'è
ottanta duhati,
che restano tali, se
quivi versati;
se
no l'interesse l' è il trenta per scento:
facemo el ventotto, per farve contento,
con
un'ipoteha sul vostro hastello
e in
più, home pegno, un bel Paolo Uccello”.
E maché 'l Duca
s'incassa,
salta so com na pantera
tira
i lacc' mala corassa
e
digrigna la dentiera,
Storč la bocca, po' la serra;
fa:
"Arcordatve de Volterra!".
"Maremma, ma he dite
Signoria!"
-ribattono
il primario e gli assistenti-
huesta l'è proprio
una soperchieria,
home
se fussimo noi delinquenti.
Noi
fummo sempre alleati d'Urbino,
fin
dai tempi de Guido el Ghibellino".
"Questa, signori è una provocazione:
era
un sant'uomo el mio povero avolo.
Quando pugnava era volpe et leone,
ma a
far di conto era manco d'un un cavolo.
E
fatla fnitta sa 'ste putanat,
se no ve facc dè
subbit tre, quatre sc'gnat".
"Oh, no, no,
Magnifiscenza,
hé
noi semo jente onesta!
Honcedteci clemenza:
anulliamo la rihiesta.
E,
nemmanho a farlo apposta,
abbiam pronta altra proposta".
(Fine prima parte)
INIZIO
PAGINA
PERFIDAMENT
(Pubblicata in questo sito il 25 maggio
2007
e nella Parte Antologica dell'Agenda 2011)
Tanti m’inviten a scriva in dialett,
mo, verament, enn’è ch’ c’ho tanta voia,
ch’se fatiga na mucchia. En me ce mett.
Per piacer, fatla fnitta sa sta ploia.
Insistet? Dop en dit ch’en v’l' avev dett;
E, se la tradision la vlet arcoia,
anca ‘l dialett ha da essa perfett.
C’è chi, invec de salvall, i fa da boia.
Pensam ma Porta, Belli e Pasqualon:
avet mai vist qualcosa fori post?
En cred, ché fila tutt a perfesion.
Ogg, invec, c’è chi scriv a tutt’ i cost,
tel “ueb”, ti mur, tla carta, ti canton,
sempre armediand la figura dl’ov tost.
Pegg del fum sensa arost;
mo el belle è che sti pori disgraziati
enn straconvinti d’essa leterati.
INIZIO
PAGINA
PER ODOARDO GIANSANTI (PASQUALON)
POETA PESARESE 1852 – 1932
(Pubblicata in questo sito il 25 maggio
2007)
Che vergogna, che schif, che tradiment!
Garzanti ha publicat ‘n’antologia
dla piò qualificata poesia
d’i dialett italiani del Novcent.
Ho dat n’ochiata tla provincia mia …
e Pasqualon en è citat per gnent!
En capischen un cass! roba indecent !
Oltragg, roba da chiod, che vilania!
Perché i Psares enn stati tutti sitti?
Fann i patacca al ROF e tla lor spiaggia,
sempre piò tronfi e sempre piò invurnitti.
Mo avrà d’arnascia Pasqualon, managgia!
El pesc e i pesciarol i faria fritti,
ch’saria ‘na scelta bona, giusta e saggia.
So ch’ c’è chi m’incoraggia;
prò anca maché la patacaggin gira:
tra boria e prepotensa en se respira.
INIZIO PAGINA
A PROPOSIT DE ‘STE CONCORS
(Pubblicata in questo sito il --------)
La Cassa de Sparagn de Pesre e Urbin
ha bandit un concors sensasional,
sa l’intent d’ arsveghiè i cervei pió fin
tra i popolan e tra i inteletual,
che possen tutti insiem fè ‘l gran miracol
de conservacc el nostre bel vernacol.
E infatti è ver, com digghen, che ‘l dialett
corr el rischi gravissim d’estinsion
per tutt ‘ste novità e per l’efett
nefast e stuppid dla television,
o per colpa de qualch testadecass
che, invec de dì “coriera”, dic “el bas”.
Sia chiar: en voi fè com chel cavalier,
ch’ vleva “el diporto” per en dì “lo sport”;
è che me sent avilitt per daver
quand ascolt ma qualcun d’ sti becamort,
che, dop ch’ è stat in t’ una gran cità,
pensa d’avé gambiat identità.
Com s’ èssa nati vers Urbin o Fan
sia guasi n’etichetta ch’ fa vergogna,
da essa presi per forsa per vilan
o per gent che se porta adoss la rogna:
parle d’ molti de quei ch’ èn gitti via
da Pantan, da Ca’ Gall o da Soria.
S’ èn gitti a Roma è ‘na disperasion:
en usen né ‘l dialett, né l’italian,
mo pensen d’ fatt pasè per un minchion
parland volutament t’ el mod pió stran.
En te dmanden: ”Che cosa fai di bello ?”,
mo digghen: ”Sce sta questo, sce sta quello”.
Da Milan, pó, t’ arvien certi sogett
tutti rimidi e pieni d’eficensa,
che, per fè sbalordì ma nó porett,
arconten o ‘na balla o ‘na scemensa.
“Ho fatto sciopping “, dic ‘ste sciagurat,
com s’ en sapessa ch’ c’è ancora ‘l mercat.
E pó: “Lavoro con un nuovo pul ”,
agiung mentre te tira per la giacca;
e te vien voia d’mandall a fancul
ma ló e ma tutt chi atre gran patacca.
Scusat s’ me scappa qualch termin ardit,
mo è quest che rend el tema pió condit.
imparat tant dal Belli, quant dal Porta
(mica per fè, per carità, un confront):
la lor vena sarìa de cert pió smorta,
sensa salsa picant in t’ el racont:
de Porta sembra che el sonett pió bell
sia un de quei dedicati ma l’ucell.
INIZIO
PAGINA
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Quand ho cminciat a fè ‘st’ componiment
ho dett che pur Urbin fa part dla Cassa,
non perché el vlessa usè come strument
d’ na protesta, ch’ sarìa stonata e bassa,
ansi per dì che ‘l nostre entroterra
è da ‘n bell pess ch’ alsat el cul da terra.
Produc cultura e riesc a sopraviva
sa le fors sua e la su inteligensa,
salvand un patrimoni che spariva
per ‘n abandon al limit dl’ indecensa.
E non è un cas ch’ la class dirigensial
vien quasi tutta dai mont e dai crinal.
La Provincia s’ artrova President
un professor, fedelpidiessin;
la su’ origin è quella di parent
è dla nobil contrada d’ Cavalin.
E schersat poch sa Cavalin e Schiét:
el precedent era de Piandimelet.
Cla contrada ch’ ho dett, donca, è famosa
perché ha fornit tanti sindaci in pasat
per Urbin, e n’avria sfornat a iosa,
fin a quand i capoccia dl’aparat,
per dispona d’un pió nobil metall,
èn gitti a prenda un sindach nov ma ’l Gall.
Quest maché, prò, ha fiutat un altre odor,
pió apetitós d’ quell ch’ c’era t’ el paés
e s’ è artrovat elett com senator,
per ordin dla federasion psarés.
E acsé, dop ch’ è pasat un para d’ann,
l’ultim sindach è nutt só dai Trasann.
Donca è ver che i pió gran politicant
provenghen sopratutt da la campagna
e che la lor impostasion ruspant
è ‘n gran merit piutost che ‘na magagna.
Anca a Peser (la cosa en sembri strana)
el sindach è ‘n giovnott ch’ vien da Gadana.
En vòi fè, credet pur, el ritornell
che s’ usava perfin in t’ i giornal,
sa’ l scop de tenda qualch infam tranell
ma chi en vantava nobili natal.
Questa è soltant una costatasion
che s’ fa per celebrè ma Pasqualon.
E’ quest el fondament de ‘ste concors,
che per disgrasia impón men de cent vers;
me restarìa, perciò, ‘n po’ de rimors
d’ avei sprecati tutti e d’ avé pers.
Mo sa tutt chi prosciutt ch’ ho regalat,
un piasament, almén, è asicurat
INIZIO PAGINA
A un artigiano di Urbino
Urbino, 21/8/1975
“Dio bon! Per la Madonna!
E’ posibbil che in t’na stmana
en te crepa un vecch, na donna,
qualch fiolacc de sta puttana!
I’ enn’è ch’ voi fè ‘l lament
- brontolava ancora Gisio –
prò maché en s’arcoi piò gnent;
en voi mica fnì tl’ospisio ! »
« T’nissa ‘n colp, brutt becamort ! »
i ha rispost un ch’ l’ha sentit
“te tocassa pur cla sort,
acsé, almen, avresti fnit
d’arconté tutte ste balle
sa sta storia di guadrin:
e non rompa tant le palle,
ch’el sapem ch’ se’n baiochin!”
I ha rispost Gisio incasat:
“Pussa via brutta scvetaccia!
Che t’moristi avelenat!
S’ en ste' sitt te romp la faccia!”
Caro Gisio, en t’arabì:
se i afar te girann mal,
te podré sempre gì a fnì
a fé ‘l meddich tl’ospedal.
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LA VISITA DE GORBACIOF
(Pubblicata in questo sito il ---------)
Prima part.
E’ arivat per daver ‘ste Gorbaciof.
El Sindach i ha spiegat ben la cità,
mo, piò ‘l temp passa, piò semba ‘n carciof:
s’è vist anca ma l’Università.
El russ porta la carta d’ tutt el mond,
parla dl’ambient, dicend ch’è pien d’malann;
Galussi guarda e, subbit dop, rispond:
“Te present la mi carta di Trasann”.
Londei, alora, ch’enn è ‘n papagall,
pensa “sciubte” anca lò ma ‘n regalin
e tira fora la pianta del Gall,
dicend ma Gorbaciof: “Guarda, ninin,
che maché ho fatt tutt i’, ciò fatt el call;
mica chi qatre stupte d’Cavalin!”.
La Montalcini chiede, uscendo fuori:
“Ma dove sono gli Amministratori?”
e Gorbaciof rispond, girand el coll:
“Questi maché stan mej ma Stavropòl”.
Sconda part.
Mentre staven per gì a cena,
per fni ben la lor giornata,
Gorbaciof gira la schiena
e se mette a dé n’ochiata;
mo, a ‘n cert punt resta de ghiacc,
perché ved, propi vicin,
un fantasma, un spiritacc
e urla: “Odio, quest è Lenìn!”.
Taca a fuggia com un rass,
perd la testa, i trema ‘l cor …
mo l’archiappen du ragass
e un i dic : «Famm el favor,
Michail, fermet maché;
Lascia perda, en batta i dent,
sta calmin, en t’agité!
E’ soltant el President
dla Provincia quell ch’è vist;
lo en te vol fe nisciun mal:
è n’amich, e po’ en è trist,
pur s’asmeja ma chel tal”.
Gorbaciof tira ‘n sospir
E se ferma tutt d’un chiopp;
po s’arguarda ben in gir
ed esclama: “Quest è tropp!
Oh, cuompagni, cuosa brutta,
fatta a Nuobel per la pace;
per di più c’è anche Cuossutta;
dasvidanija, mi dispiace”.
E faceva per gi via,
mo l’arprend Palmiro Uchielli,
che i dic: “Non è colpa mia
lo splendor dei miei capelli.
E il pizzetto che m’adorna
Non è quello di Ulianof;
per piacere, qui ritorna
e ceniamo, Gorbaciof!”.
E Galussi, tutt content
che “la cosa” è gitta bnin,
magna com un acident
e prega San Crescentin”,
perché tant, s’ en c’ pensa lò,
maché va a ramengh nicò.
INIZIO PAGINA
DISTICO URBINATE
Distico su un vizietto urbinate:
Perché Turin inciampa anca ti
spill?
Perché, quand' en è cott, è sempre brill.
Tonino
Urbino 2006
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